12 Eylül 2010 Pazar

Tasarım ve Giysi Tasarımı

Tasarımın kelime anlamı; uzaydaki herhangi bir cismi, yer değişikliği yaparak planlama ve düzenlemedir. Literatürdeki karşılığı, ingilizce bir kelime kökü olan "design" sözcüğünden türeyen "designer" 'dır. Türkçe karşılığı ise; "tasarım" ve "tasarımcı" 'dır.  Tasarlama işi, biçim, tasavvur(zihinde canlandırma), meydana getirilecek bir ürünün çizimini, kalıbını ve planını yaparak geliştirmektir.


Hayatın temposu içinde, tasarım kelimesinin farkında değilizdir. Fakat etkilerini yaşamın her alanında görmek mümkündür. Tasarımın oluşumu, kendi içerisindeki bir yapıya ve bu yapının arkasında bir planlamaya sahip olmalıdır. Bütün sanatların temelinde tasarım olgusu bulunmaktadır. Tasarlama eylemi, oluşturulacak yapının organizasyonu ile ilgili her türlü faaliyetleri içine alır.

Tasarım Süreci Aşamaları

1- Problemi tanımak:
2- Bilgi toplamak.
3- Yaratıcılık ve buluş.
4- Çözüm bulma ve uygulamadır.

Stilist; çağdaş ve yaratıcı moda anlayışı ile "giyim", "hazır giyim", "houte coture" sektörlerinde giysi ve aksesuar modelleri tasarlayıp, bu tasarımlara uygun, tekstil ürünlerini saptayan ya da tekstil ürünlerine göre model tasarımı yapan kişidir. Bütün bu çalışmaları, resim, çizgi ve grafiklerle oluşturur.

Modelist; çizim yapan ve kalıp çıkarmayı bilen kişidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder